A lehetséges jövő kiválasztása

Vajon mennyire előre megírt a sorsunk? Van szabad akarat? Mik azok a „véletlenek”, amik –mint már jól tudjuk – nincsenek? Sodródunk az árral, vagy biztos kézzel mi irányítjuk az életünket?

Az élet nagy kérdései ezek, amelyekre hosszú évek óta keresem a választ. Amikor valakinek jósoltam kártyából mindig elmondtam, hogy amit látok az egy lehetséges jövő. Ha tetszik, akkor tenni kell azért, hogy megvalósuljon. Ha nem tetszik, akkor tenni kell azért, hogy más legyen az eredmény. A horoszkópunk vagy a numerológiai elemzésünk a születésünk időpontjában rajzolja fel jövőnk lehetőségeit. Ez a tény arra utal, hogy az életünk valamennyire determinált, vagyis előre meghatározott. Mégis minden nap rengeteg döntést hozunk, amik állandóan befolyásolják az életünket. Ez arra utal, hogy van szabad akarat.

Azt gondolom mindannyian egy meghatározott feladattal születünk le erre a világra és olyan alaptulajdonságokkal, amelyek meghatározzák azokat a döntéseinket, amelyeket szabad akaratunkból hozunk. Ez csak látszólagos ellentmondás.

A Spirit flow® (Lélekáramlás®) önismereti és életvezetési rendszer a kvantumfizika ismereteire építve megtanítja, hogy minden ember számára több lehetséges jövő létezik. A jelenben nem csak a múltunk határoz meg minket, hanem a jövőnk is. Hogyan? Ebben a pillanatban az vagy, amit felhalmoztál a múltban. Olyan a tested, a korod, a tapasztalataid, amilyet csináltál magadnak. A jövőd is behatárolt, hiszen csak bizonyos korlátok között dönthetsz a sorsodról. Hiába határozod el mondjuk 40 évesen, hogy balett táncos leszel, ezt már nem lehet megvalósítani, ha nem kezdted el gyerekkorodban, vagy az alkatod nem teszi lehetővé. Azt azonban bármikor elhatározhatod, hogy munkát változtatsz vagy elutazol Ausztráliába. A rendelkezésedre álló jövőkből szabadon választhatsz és ezt meg is teszed nap mint nap. Sőt a lehetőségeid még nagyobbak, mert a jövőben is áttérhetsz egy másik útra. Olyan ez, mint a népmesék hármas útkereszteződése: több ösvény közül kell választani. Az a jó az élet ösvényeiben, hogy bármikor áttérhetünk egy másikra a lehetséges utak közül.

A jövő számtalan változatban létezik. Nem egyetlen valóság van csupán. A múltunkból úgynevezett „ajánlóhullámokat” bocsátunk ki a jövőbe. Ez is energia, amely a sokféle jövő valamennyi lehetőségét letapogatja és azzal a jövővel lép kölcsönhatásba, amelynek hullámformája az ajánlóhullámnak megfelel.

Bonyolultul hangzik, de nézzünk egy egyszerű gyakorlatot. Gyakran játszunk el azzal a gondolattal, hogy „mi lett volna, ha …”. Most fordítsuk meg a dolgot és képzeljük el a lehetséges jövőinket! Mi lenne, ha …? Akár éber álmodozásban, akár egy papírra leírva vagy lerajzolva nézzük meg milyen lehetőségeink vannak. A tarot kártya is nagyon jól használható erre a célra. Az igazán sikeres emberek gyakran előre elképzelik a sikerhez vezető utat. Ez nem azonos a gondos tervezéssel! Csak vegyük sorra, hogy milyen lehetőségeink vannak és a különböző választásainknak mi lehet a következménye. Sokszor azért nem mozdulunk ki egy rossz élethelyzetből (párkapcsolatból, munkahelyről, lakásból, stb.), mert félünk a bizonytalanságtól. Különös emberi tulajdonság, hogy a biztos rosszat jobban elviseljük, mint azt, hogy bizonytalan élethelyzetbe kerüljünk. Élénk fantáziával képzeljük el, hogy mi történhet velünk egy változás hatására. Képzeljük el akár a legrosszabb helyzetet is! Rá fogunk jönni, hogy talán még az is jobb a mostani helyzetünknél. Mennyi fölösleges szorongástól szabadulhatnánk meg!

Vizsga előtt mindenki nagyon ideges. Egy ismerősöm már rosszulléttel küzdött amikor arra kértem, hogy képzelje el, hogy megbuktatják. Mi változik az életében? Nem fogják szeretni a szülei ugyanúgy? Abba kell hagyja az egyetemet? Nem kel fel másnap a Nap? Nevetve mondta, hogy újra vizsgáznia kell és még egy kicsit tanulni. Csak a kérdések hatására is megnyugodott, mert rájött, hogy az élet akkor is megy tovább.

Sokszor mondom el, hogy az Univerzum valamilyen szinten tudatosan irányítja a sorsunkat. Amikor nem sikerül valamit elérnünk, akkor tehetünk még egy kísérletet. Azonban, ha többször akadályba ütközünk, akkor érdemes arra felfigyelni. Lehet, hogy rossz utat, nem megfelelő jövőt választottunk? Legyen erőnk változtatni! Mindig van lehetőségünk egy másik lehetséges jövő ösvényére áttérni. Nem egyszerű, sok erő kell hozzá.

A népmesék hősei indultak úgy útnak szerencsét próbálni, ahogy nekünk is kéne gyakran, ezzel a mondattal:

„ … egy életem, egy halálom, én bizony megpróbálom!”