Hogyan tartsuk életben a szerelmet?

Akinek valaha az életében lehetősége volt megtapasztalni azt az érzést, hogy milyen szerelmesnek lenni az tudja, hogy ez az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka. A szerelem egy módosult tudatállapot, amikor nem az eszünkre, hanem a szívünkre hallgatunk. Örömteli és mégis fájdalmas érzés, a föld felett lebegünk. Észrevesszük a másikban a csodát és magunk is csodálatossá válunk. A szerelmes soha nem látja a másikban a rossz tulajdonságokat.

Egyes szkeptikusok szerint a szerelem a sírig is tarthat (lásd: Rómeó és Júlia), de biztosan elmúlik a házasságban. A napi rutin, a folyamatos együttlét, a közös gyerekek érkezése vagy egyszerűen csak az idő múlása bizony megöli a szerelmet. Egyre kevesebb idő jut magunkra és a partnerünkre és egyszer csak elkezdjük meglátni a másik hibáit is. Míg eleinte elég a testi érintkezés is a boldogság megéléséhez, a romantikus szerelem után fontos, hogy a másik iránti szeretet, tisztelet és megbecsülés is kialakuljon.

Hogyan tartsuk életben a szerelmet?

Néhány pontban összefoglalom a legfontosabb tanácsokat.

  1. Figyeljünk egymásra!
  2. Figyelj magadra, ne hanyagold el magad!
  3. Tudd meg a másik gondolatait, az álmait!
  4. Kezdjetek közös kalandokba, utazzatok!
  5. Tervezzetek közösen és váltsátok valóra a terveket!
  6. Soha ne legyen rutin a szexből! Tanuljátok az erotikát!
  7. Ismerjétek meg egymás életritmusát és hangoljátok össze!

Ezeknek a módszereknek az elsajátítását segíti egy új önismereti és életvezetési rendszer, a Spirit flow. Lényege, hogy feltárja az emberi kapcsolatokat és segíti a működtetést.

A partnereknek folyamatosan dolgozni kell a kapcsolaton. Fontos, hogy újabb és újabb tartalmakat fedezzenek fel egymás társaságában. Sok házasságban az okozza a problémát, hogy a felek saját életük, munkájuk, céljaik előtérbe helyezésével elfeledkeznek a másikról, a közös célokról. A férfiak sokszor gondolják úgy, hogy az ő feladatuk a kapcsolatban az anyagi javak előteremtése. A nőknek fontos a ház rendbetartása, a főzés és az egyéb női feladatok ellátása. Ha emellett még dolgoznak is, egyszerűen kimerülnek. Gondoljunk csak az ünnepekre, amikor a sok sütés-főzés után fáradtan ülnek le az asztalhoz.

Mi lenne, ha átértékelnénk az életünket? Valóban a nagyobb autó, a saját tulajdonú lakás megszerzése, a családi asztalra kitett ételek garmadája okozza a boldogságunkat? A kapcsolatunkat feláldozzuk a társadalmi elvárások oltárán?

Ne feledjük, az életünket magunk alakíthatjuk. Szükségünk van a szerelemre és a szeretetre. Megoldás az, ha a régi kapcsolatokból kilépve egy újat keressünk csak az izgalom kedvéért? Csak azért, hogy meglegyen a változatosság az életünkben?

Természetesen nem minden kapcsolatért érdemes küzdeni. Van olyan is, hogy két ember olyan sokat változott az életben, hogy útjaiknak szét kell válni. Azonban van olyan, hogy megtaláljuk az igazit. Kár lenne elveszíteni csak azért, mert nem figyeltünk oda a kapcsolatunkra. Őrizzük meg a szerelmet!

dr. Kézdi Andrea