Párkapcsolati alapok

Az ember társas lény. Legnagyobb büntetés számára, ha kivonják a csoportból. Ilyen, amikor a szülők szobafogságra ítélik büntetésből a gyermeküket, vagy csak nem mehetnek játszani a barátaikkal. Az iskolában a kiközösítéstől szenvednek legjobban a tanulók. A börtönökben a magánzárka a legfélelmetesebb.

Történelmi okai vannak a kiközösítéstől való félelemnek, hiszen az emberiség hajnalán a csoport garantálta az életben maradást. A középkorban is halálos ítélettel ért fel az egyházból való kiközösítés.

Az a vágy az emberekben, hogy a csoportban elfoglalt helyük minél jobb legyen, már fiatal korukban kialakul. Csak érett felnőtt korban érti meg az ember, hogy pont a különbözőségtől lesz egyedi, igazi egyéniség. Sok idő telik el az ember életében, mire ki tudja mondani azt, hogy nem érdekli mások véleménye, nem akar megfelelni a tőle idegen elvárásoknak. Vagyok, aki vagyok! Ezzel a mondattal ér el az ember az isteni minőséghez, ezzel teremti meg a szellem uralmát a fizikai lét felett.

Hogyan alakul ki az ember helye a csoporton belül? Hogyan fejlődnek ki azok a tulajdonságok, amik meghatározzák a jellemét? Mik azok az okok, amelyek meghatározzák a kapcsolatait?

Számos ismert ember sorselemzése során kiderült, hogy bár alapvető tulajdonságaink születésünkkor már megvannak bennünk és azok nem is nagyon változnak, emberi kapcsolataink, különösen a párkapcsolat és a gyermekünkkel való kapcsolat milyensége nem elsősorban velünk született tulajdonságainkon, hanem a tanult viselkedési normáinkon múlik. „Nézd meg az anyját, vedd el a lányát” – tartja a mondás.

A család és a gyermekkori tapasztalatok, a szülő-gyerek viszony határozza meg párkapcsolatunkat is. A gyermeknevelés igazi eszköze nem elvekre épül, hanem a szülők példájára. Hiába „prédikálnak” a szülők a gyereküknek erkölcsről, tisztességről, szeretetről és egymás iránti megbecsülésről, ha nem így élnek. A szó elszáll.

Ennek oka, hogy a szó a tudat nyelve. A tudatos kommunikációnál pedig sokkal mélyebben rögzül az, amit látunk, hiszen a kép a tudatalattinkba vésődik be, vagyis magasabb szinten.

Gyakran mondom, hogyha tudni akarod, hogy egy ember energiaszintje milyen, hogy igazat mond-e vagy hazudik, kapcsold ki a hallásodat és csak nézz rá. Kedvenc játékom levenni a TV-ről a hangot és így figyelni az embereket. Rájöhetsz hamar, hogy milyen emberrel van dolgod. Arra is azonnal rájössz, hogy igazat mond-e és meggyőződésből beszél, vagy éppen most csap be téged és talán magát is. A politikusok és a nem őszinte emberek bizony hamar lebuknak ezzel a módszerrel.

A gyermek ösztönösen azt a viselkedést utánozza, amit a szüleitől lát. Amikor ez a viselkedés nem tetszik neki, akkor pont az ellenkezőjét teszi. Végső soron a szülőkhöz való viszonyon fog múlni a párválasztása is. Minden lány szerelmes az apjába, minden fiú az anyjába. Az azonos nemű szülő példa a gyereknek. Nem mindig azt a példát akarja követni, hanem gyakran pont az ellenkezőjét, ha nem tetszik neki az azonos nemű szülő sorsa. Ilyenkor a lány nem akar házicseléd lenni, a fiú nem iszik egy kortyot sem, ha az apja iszákos. A szigorú szülők gyereke elhatározza, hogy ő nem lesz ilyen a gyerekével.

Ezt a bonyolult viszonyt tárhatjuk fel a Spirit Flow® (Lélekáramlás) rendszere segítségével. Megvizsgáljuk az energiákat és megtanuljuk az irányításukat. Ahhoz, hogy párkapcsolatunk jól működhessen, meg kell értenünk, hogy milyen viselkedésminták rögzültek bennünk a szüleink hatására. A múlt feldolgozása az első lépés a tudatos jövő felé.

Erről is hallhattok bővebben a II. LÉLEK FESZTIVÁLON, 2014. OKTÓBER 19-ÉN a Bara Hotelben.

Dr. Kézdi Andrea

Tagged under:

,