Készítsd el az energetikai családfádat!

Eszébe jut-e bárkinek, hogy ha párkapcsolati problémája van, annak megoldását a saját múltjában találhatja meg? A családból hozott viselkedési mintáink határozzák meg azt is, hogy mit várunk el a párunktól, a gyerekeinktől és mi mit tudunk adni nekik.  Az életben elfoglalt helyünket is a családi mintának megfelelően alakítjuk ki. Az életben keletkező konfliktusok megoldásához azokat az eszközöket vetjük be, amelyek jól beváltak számunkra a családban is.

A múlt a jövő kapuja! Csak akkor építhetjük fel szabad akarattal a jövőnket, ha megismertük, feldolgoztuk és elfogadtuk a múltunkat. Elfogadtuk és feldolgoztuk tehát és nem kitöröltük! Sok mai technika kitörli belőlünk a kellemetlen élményeket és ezzel gyógyít. A lélek azonban tapasztalásra született. A múlt kitörlése lehet, hogy pillanatnyilag megoldást jelent egy problémára vagy betegségre, de ezzel arra ösztönzi a lelket, hogy újra megszerezze ezeket a tapasztalatokat. Így ismét bevonzza ugyanazokat az eseményeket, amelyek a problémát okozták. Úgy járhatunk, mint a saját farkába harapó kígyó és nem tudunk kikerülni a problémáinkból. Eredményesebb ilyenkor feltárni a probléma gyökerét, tudatosítani magunkban és megérteni azt, hogy mért kellett megtapasztalni.

Egy új önismereti és életvezetési módszer, a Spirit flow  lehetőséget kínál arra is, hogy megismerjük családunk dinamikus működését és ennek segítségével feltárjuk azokat a mintákat, amelyek meghatározzák az egyes családtagok viselkedését. Felállíthatjuk energetikai családfánkat. Arra is rájövünk a „családfa” felrajzolása közben, hogy mi határrozza meg saját viselkedésünket egy új közegben, vagyis a párkapcsolatunkban, baráti kapcsolatokban vagy a munkahelyen.

A energetikai családfa bármilyen csoportra alkalmazható módszer. Feltárása után lehetőségünk van változtatni is a meglévő helyzeten a módszer másik eszközével, az energia-programozással.

Az energetikai családfa felállításához szükség van az alapkarakterek elsajátítására. A rendszer 9 alapkarakterrel dolgozik, ezeket számokkal jelöljük 1-től 9-ig. Az alapkaraktereket úgy határozzuk meg, hogy felnőtteknél a születésnapjuk számát vesszük alapul, míg 25 év alatt a születési hónapot. Amennyiben 9-dike után született valaki, úgy összeadjuk a születésnap számjegyeit. Pl. Ha valaki 25-én született: 2+5=7, azaz 7-es alapkaraktere van. Így járunk el a hónapoknál is, a 10 = 1, 11=2, 12=3.

Felrajzoljuk egy papírra a családunk tagjait, elsősorban a szüleinket, testvéreinket és természetesen magunkat is. Minden névhez odaírjuk az alapkarakterének megfelelő számot. Miután a családban kialakult szerepjátékokat szeretnénk feltárni, saját magunkat először fiatalkori számunkkal, azaz születési hónapunk egyjegyű számával kell felírni. Később a felnőttkori számunkat is berajzoljuk a családfába.

Az alapkarakterek között találunk aktív és passzív számokat. Aktív számok: 1, 3, 5, 6, 8. Passzív számok: 2, 4, 7, 9.

A felrajzolt családfa könnyen áttekinthető módon adja meg a család erőviszonyait. Az aktív alapkarakterek a vezetők. Két aktív alapkarakter „harcol” egymással a vezető szerepért. Ezek a „harcok” fogják meghatározni annak a szerepjátéknak a dinamikáját, amely a személyiség kialakulásához vezet.

Jó önismereti módszer az energetikai családfa felrajzolása, mert rájövünk arra, hogy a velünk született tulajdonságainkat hogyan befolyásolja az a környezet, amiben felnőttünk és milyen szerepjátékra kényszerít minket. Ez az ismeret segít bennünket, hogy kilépjünk a körből és lerázzuk magunkról a családban belénk kódolt mintákat. Az eredmény az lesz, hogy végre a saját életünket élhetjük.

Az alapkarakterek legjellemzőbb tulajdonságai röviden:

alapkarakterek

Dr. Kézdi Andrea